Wat is Traditioneel Aikido?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden? De basis ligt vast, maar toch zijn veel aspecten voor interpretatie vatbaar. Aikido is nu eenmaal een krijgskunst. Dat betekent dat er niet alleen een technisch aspect is, maar ook een spirituele inslag.

De technische aspecten zou je in principe stap voor stap kunnen noteren. Maar het is onmogelijk om iedereen langs deze meetlat te leggen. Ieder mens heeft zijn eigen fysieke gesteldheid en beweegt dus anders. Ook is niet iedere techniek even geschikt voor iedereen. Kortom het is dus helemaal niet zo verrassend dat een ieder zijn eigen Aikido beoefent. Soms worden die verschillende manieren ook stijlen genoemd, maar eigenlijk is dat een verkeerde benadering. Voor ieder mens zou er dan een stijl moeten zijn, want elk mens is verschillend.

Door steeds terug te grijpen naar het oorspronkelijke zorg je ervoor dat er geen variaties gemaakt worden, die helemaal niets meer met Aikido te maken hebben. Het is belangrijk om vast te houden aan de tradities van de martiale techniek en de manier waarop deze oorspronkelijk werd onderwezen, omdat dit een zekere garantie inbouwt qua puurheid en authenticiteit.