Aikido voor jonge mensen

Kinderen en jonge mensen

Aikido is een verdedigingstechniek waarbij je leert om geen geweld te gebruiken. Dat klinkt gek hè, maar wat je leert is dat je niet hoeft te vechten als je wordt aangevallen.

Dat wil zeggen dat je je niet opwindt en je niet al te gauw kwaad maakt, maar gewoon heel rustig blijft.

Aikido is een niet agressieve zelfverdedigingskunst uit Japan. Het doel dat O’sensei Morihei Ueshiba (stichter van Aikido) voor ogen had, was het vredig leren oplossen van conflicten. Aikido kent geen wedstrijden. Elke les begint met een vaststaande set opwarmingsoefeningen gericht op soepelheid en coördinatie. Daarna wordt er opbouwend gewerkt naar de verschillende technieken. In onze traditionele Dojo oefenen de kinderen ook met de meer ervaren Aikidoka’s.

 

Het samen oefenen van Aikidotechnieken vormt de kern van elke les. Een les duurt 1,5 tot 2 uur. In Aikido wordt ook met houten wapens (mes, stok en zwaard) gewerkt. De nadruk ligt bij Aikido immers juist niet op fysieke kracht, maar op flexibiliteit, houding, coördinatie, communicatie, concentratievermogen, timing ………

Waarom als kind met Aikido beginnen?

Er zijn meerdere redenen waarom men op jonge leeftijd met Aikido kan beginnen. In de eerste plaats is het belangrijk te weten en te onthouden dat Aikido niet alleen een krijgskunst of verdedigingsmiddel is, maar dat het ook een manier van leven kan worden. Dit kan gebeuren door de denkwijze, zoals die in Aikido wordt toegepast, ook in het dagelijkse leven te gaan gebruiken. In een wereld waar we dagelijks worden onderworpen aan allerlei vormen van communicatie en conflict is de mogelijkheid om dit op een vredelievende manier te kunnen oplossen meer dan welkom.

Een andere reden om zo vroeg mogelijk met Aikido te beginnen is natuurlijk ook het zelfverdedigingaspect. Hieronder verstaan we niet alleen het type verdediging wanneer we fysiek worden aangevallen maar ook wanneer we ons bedreigd voelen. Door de beoefening van Aikido krijg je meer zelfvertrouwen en ga je een grotere zelfzekerheid leren uitstralen naar anderen. Door regelmatig te trainen zal de combinatie van zelfzekerheid en het leren inschatten van een situatie ertoe leiden dat het niet tot een fysieke confrontatie hoeft te komen. Net zoals bij volwassenen zal het beoefenen van deze krijgskunst het middel bij uitstek zijn om je persoonlijkheid te ontplooien. In Aikido wordt er op zeer natuurlijke manier gewerkt aan een betere (mentale en fysieke) conditie. Iedereen leert zijn eigen grenzen kennen en kan die grenzen verleggen zonder overdreven druk. En elk helpt de ander om zijn doel te bereiken.